Η ιστοσελίδα βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Το περιεχόμενο της ανανεώνεται διαρκώς.

STONE_TRAD - Μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης

stone trad logo 120

Η ΠΕΔ Ηπείρου συμμετέχει, ως Επικεφαλής Εταίρος, με τους Ιταλικούς CarpignanoSalentino και Zollino στην υλοποίηση της Πράξης «STONEANDTRADITION» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδααφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία 2007-2013. Η περιοχή παρέμβασης της Πράξης περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων – Άρτας (Ελλάδα), καθώς και την Επαρχία Λέτσε (Ιταλία). Ειδικότερα, η Περιοχή Παρέμβασης στην Ελλάδα καλύπτει τη χωρική ενότητα των Ζαγοροχωρίων, του Μετσόβου και των Μαστοροχωρίων στη Περιφερειακή Ενότητα των Ιωαννίνων και την περιοχή των Τζουμέρκων που ανήκει από κοινού στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Ιωαννίνων.

Στόχοι της Πράξης

Ο κύριος στόχος της Πράξης είναι η προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Περιοχές Παρέμβασης. Αυτές οι δυο περιοχές είναι προικισμένες με ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που δένει αρμονικά με της ανθρώπινες κατασκευές. Η επιτυχής υλοποίηση της Πράξης θα βοηθήσει στο να αναπτυχθεί το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα των περιοχών και στο να αυξηθεί η επισκεψιμότητά τους με την περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι της Πράξης προσδιορίζονται ως εξής:

 1. Ανταλλαγή μεθόδων και τεχνικών της τέχνης της πέτρας.
 2. Υποστήριξη και ενίσχυση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
 3. Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και των ανταλλαγών, καθώς και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στις Περιοχές Παρέμβασης.
 4. Προώθηση των φυσικών υλικών (πέτρα) που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και της χρήσης της πέτρας στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική σαν έργο τέχνης.
 5. Διάδοση των παραδοσιακών τεχνών σαν συνεκτικό στοιχείο με την φύση.
 6. Προώθηση και αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών στο πεδίο του θεματικού τουρισμού.
 7. Προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία στους τομείς των τεχνών και του πολιτισμού.
 8. Βελτίωση της ελκυστικότητας των Περιοχών Παρέμβασης και ανάπτυξη μηχανισμών υποστήριξης του τουριστικού προϊόντος.
 9. Ανταλλαγή γνώσεων και τεχνογνωσίας (σε σχέση με την δεξιοτεχνία της τεχνικής της πέτρας) σε τοπικό, περιφερειακό και πολυεθνικό επίπεδο.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα της Πράξης

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Πράξης συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας στις Περιοχές Παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση της Πράξης αναμένεται να επιφέρει αποτελέσματα, όπως:

 • Αύξηση του αριθμού των συνολικών επισκεπτών για τις εμπλεκόμενες περιφέρειες κατά 15% μέχρι το τέλος του έργου. Ο δείκτης αυτός θα πρέπει να βασίζεται στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα, με βάση τα επίσημα στοιχεία από στατιστικές πηγές
 • Αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από τα παραδοσιακά πέτρινα χωριά. Ο στόχος θα είναι η διαδικτυακή πύλη της Πράξης να προσελκύσει τουλάχιστον 1.000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα.
 • Ενθάρρυνση τις Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων να συμμετάσχουν ενεργά στην υλοποίηση της Πράξης παρέχοντας ψηφιακό περιεχόμενο για τη διαδικτυακή πύλη της Πράξης. Ο στόχος είναι να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή τουλάχιστον 300 Μικρο-Μεσαίες (τουριστικές) Επιχειρήσεις.

Συνδέονται ακόμα με την περαιτέρω απόκτηση γνώσεων γύρω από πέτρινα γεφύρια, μέσω της λειτουργίας των διασυνοριακών Κέντρων ενημέρωσης. Τα Κέντρα θα λειτουργήσουν:

 • Διανέμοντας ενημερωτικό υλικό σχετικό με την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των πέτρινων κατασκευών (στοχοθετούμενος πληθυσμός ωφελουμένων: τουλάχιστον 300 επαγγελματίες (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικοί).
 • Οργανώνοντας (στην Ιταλία και στην Ελλάδα) δύο επιστημονικά συνέδρια με ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές.
 • Υλοποιώντας εκπαιδευτικού χαρακτήρα εργαστήρια.

Ιστοσελίδα: stone-trad.eu

 
 

Τελευταία Νέα από την ΠΕΔ Ηπείρου

DMC Firewall is a Joomla Security extension!