Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 16:39

ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ 30/11 – 2/12 2017)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Ε.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΛΩΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

Κυρίες και Κύριοι.

Σας καλωσορίζω στην Ήπειρο, την μικρή αλλά τόσο ιστορική Περιφέρεια της χώρας, που προσπαθεί σήμερα να βρει τον βηματισμό της, να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει, στην αναπτυξιακή προσπάθεια.

Την περιφέρεια του πλούτου και του γνήσιου περιβαλλοντικού αποθέματος, της αξιοζήλευτης πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των ποιοτικών τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, και του δημοφιλούς παγκοσμίως τουριστικού προορισμού.

Σας καλωσορίζω στο Συνέδριό μας και θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και φίλο Γιώργο Πατούλη, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που επέλεξαν την Ήπειρο, τα Γιάννενα και για το Ετήσιο Τακτικό μας Συνέδριο.

Είμαι πεπεισμένος, ότι και σε αυτό το συνέδριο, θα αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα και θα προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών και την δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την χώρα μας, που τόσο έχει ανάγκη.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς και αυτό το συνέδριο γίνεται σε περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ως και παρατεταμένης ύφεσης. Μιας κρίσης, που πέρα των άλλων ανέδειξε, και τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και την κρατική ανεπάρκεια. Συμφωνούμε πιστεύω όλοι, Όπως εύστοχα αναδεικνύεται από το συνέδριό μας, πως μείζον ζήτημα είναι, η αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους και των Θεσμών, με άμεση επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων, των τριών επιπέδων της Δημόσιας Διοίκησης.

Μια αλλαγή, στην οποία επιβάλλεται η τοπική αυτοδιοίκηση να κατέχει ηγετική θέση, στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με προσανατολισμό, την προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συνοχής.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη", δεν απέδωσε τα αναμενόμενα τα προηγούμενα χρόνια, καθότι δεν στηρίχθηκε αποφασιστικά, από το Κεντρικό Κράτος.

Ένα Συγκεντρωτικό Κεντρικό Κράτος, το οποίο πλέον, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που το ίδιο δημιούργησε, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού ρεύματος.

Είναι σαφές, ότι το πολιτικό μας σύστημα, αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μια λογική υποβάθμισης, τη στιγμή που οι ανάγκες απαιτούν, Δήμους ενισχυμένους σε ρόλους, αρμοδιότητες και πόρους, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι πλέον επιβεβλημένο:

  • Ο νέος, αναβαθμισμένος ρόλος της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
  • Η οριοθέτηση νέου πλαισίου, ως προς τους πόρους των ΟΤΑ.
  • Η Θέσπιση ενός ενιαίου ανεξάρτητου μηχανισμού, εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ.
  • Η Ενεργή συμμετοχή των θεσμικών φορέων, στη νομοθετική διαδικασία, που αφορά θέματα της Αυτοδιοίκησης.

Ως προς αυτό, έχουμε χρέος, να αναδείξουμε αυτές τις αναγκαιότητες, επεξεργαζόμενοι τεκμηριωμένους προβληματισμούς και προτάσεις, ενόψει μάλιστα και του σχετικού Θεματικού Συνεδρίου μας, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η καθημερινότητα μας πιέζει συνεχώς και δεν μπορούμε να αναμένουμε μακροχρόνιες λύσεις, όπως η Συνταγματική αναθεώρηση.

Διεκδικούμε σήμερα, άμεσες απαντήσεις και λύσεις, στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των φορέων μας. Έχουμε υποστεί τεράστιες μειώσεις στους πόρους και στο προσωπικό μας, μεγαλύτερες από τον οποιονδήποτε άλλον Δημόσιο φορέα.

Δίνουμε μάχες, για την επιβίωση, την υποστήριξη των συνανθρώπων μας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Καλούμαστε εν ολίγοις, να παρέχουμε περισσότερα σε περισσότερους αλλά με λιγότερους πόρους. Με τις μειώσεις των ΚΑΠ να έχουν ξεπεράσει το 60% και της ΣΑΤΑ κατά πολύ περισσότερο, η ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης των ΟΤΑ, καθώς και της καταστατικής θέσης των αιρετών, είναι πλέον επιβεβλημένη.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα, καθίστανται επιτακτικά:

  • Ο άμεσος διάλογος για τη σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς των «παρακρατηθέντων πόρων» από το 2009 έως σήμερα,
  • Η επάνοδος στην Αυτοδιοίκηση όλων των Δημοτικών πόρων, που μεταφέρθηκαν στην Κεντρική Διοίκηση,
  • Η ανάγκη για καμία περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ,
  • Η ουσιαστική αύξηση της ΣΑΤΑ, και 
  • Η άμεση αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017, από άλλες πηγές.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά την μάχη, για να στηρίξουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Συμμετέχουμε ενεργά στον Διάλογο για την Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και απαιτούμε αυτή, να γίνει μέσα σε πλαίσια σταθερότητας και συνεργασίας.

Στόχος, το νέο πλαίσιο οργάνωσης, να δίνει βιώσιμες λύσεις στα σοβαρά μας προβλήματα.

Αυτό, πέραν των άλλων, που περιλαμβάνονται στις θέσεις μας, θα ενισχυθεί και με την θεσμοθέτηση της πιο ενεργούς συνεργασίας των δυο Βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών, με συντονισμό κοινών δράσεων, σε ό,τι αφορά την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και την παροχή των υπηρεσιών, στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, απαιτείται η διασφάλιση διακριτών κατηγοριών δράσης, με δικαιούχους τους Δήμους, σε όλα τα Τομεακά και Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Έτσι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά, ένα «οριζόντιο» Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα και τα έργα της τοπικής ανάπτυξης.

Η θέση αυτή, επιβεβαιώθηκε και αποτελεί κεντρικό σημείο της απόφασης του Ειδικού Θεματικού μας Συνεδρίου του Βόλου. Για την επίτευξη των ανωτέρω κρίνεται αναγκαία, η συμβολή των Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, επιβεβαιώνουμε συνεχώς την πρότασή μας, για την θέσπιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρηματοδοτούμενο από αύξηση της ΣΑΤΑ, το Πράσινο Ταμείο, τους παρακρατηθέντες πόρους, τον φόρο ζύθου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από Ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Προτείνουμε δηλαδή ένα Αναπτυξιακό Πρόγραμμα παρόμοιο με το Πρόγραμμα "Θησέας".

Να χρηματοδοτεί δράσεις, που δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ και κυρίως μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων.

Ο ρόλος των μικρών ορεινών Δήμων, πρέπει να είναι καθοριστικός, στην τοπική ανάπτυξή.

Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να ενισχυθεί η διοικητική τους ικανότητά (με προσωπικό, τεχνικά μέσα και συμβουλευτική υποστήριξη). Σίγουρα σε θετική κατεύθυνση κινείτε, η παρεχόμενη τεχνική βοήθεια σε μικρούς και ορεινούς Δήμους, για την εκπόνηση μελετών και ωρίμανσης έργων υποδομών, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και η έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετήσω, και την προ ημερών εξαγγελία, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας κ. Χαρίτση, για την έναρξη στις αρχές του 2018, χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 2 δις. Που θα εστιάζεται στις υποδομές των Δήμων , το αγροτικό δίκτυο, την ύδρευση , την αποχέτευση, αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για τους Δήμους μας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι

Βιώνουμε όλοι, Κράτος, Θεσμοί και Κοινωνία, μια παρατεταμένη κρίση σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να αντιδράσουμε, να λειτουργήσουμε «σωτήρια», σε αγαστή συνεργασία,
για την ίδια μας την χώρα. Αυτό προσπαθούμε με συνέπεια, αυτή είναι η επιδίωξή μας, μέσα από τις ρεαλιστικές προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας.

Μόνο με την Αυτοδιοίκηση σε ανάπτυξη, μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη!

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας

Σας Ευχαριστώ

DMC Firewall is a Joomla Security extension!